KOSGEB’den KOBİ’lerin Kurumsallaşma ve Markalaşma Projeleri 55 Milyon TL’lik destek veriliyor. KOSGEB Gaziantep Müdürü Dr. Sadık Gözek, KOBİ’lerin KOBİ Proje Destek Programından daha fazla yararlanmasını ümit ettiklerini söyledi.

Proje hakkında bilgi veren Gözek, "KOSGEB, işletmelerin kurumsallaşmalarında ve marka yaratma hedeflerinde doğru stratejilere ihtiyaç duydukları gerçeğinden hareketle, KOBİ’lerde Kurumsallaşmanın Geliştirilmesi” ve “KOBİ’lerde Markalaşmaya Geçiş” konu başlıklarında işletmelerimizin ihtiyaçları doğrultusunda, işletmelerin hazırlayacakları projelere Türkiye genelinde 55 Milyon TL’lik bir destek sağlanması öngörülmektedir. Proje Teklif Çağrıları kapsamında proje başvuruları 30 Kasım 2015 tarihinde sona erecektir" dedi.

DESTEK PROGRAMI

Gözek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "KOBİ’lerin ekonomideki etkinliklerini attırılabilmesi ve uzun ömürlü olabilmeleri için rekabet güçlerini yükseltmeleri büyük önem arz etmektedir. Günümüzde yaşanan hızlı değişimler ve yeni gelişmeler KOBİ’lerin fiyat ve kalite düşürme gibi klasik rekabet araçlarıyla rekabet edebilmelerini zorlaştırmıştır. Proje bazında en az 6 ay, en fazla 24 ay olmak üzere, program süresi 3 yıl olup, program kapsamında işletmeye verilecek desteğin üst limit toplam 150.000-TLdir".

KURUL TARAFINDAN BELİRLENİR

"KOBİ Proje Destek Programı kapsamında desteklenmesi uygun görülen miktar Kurul tarafından belirlenir" diyen Gözek, "Her bir projeye gider grubunun desteklenmeye esas tutarı; makine, teçhizat için sabitlenen toplam tutarın yüzde 10’unu ve personel, yazılım ve hizmet/diğer gider gruplarının her biri için yüzde 40’ını geçmeyecek şekilde belirlenir. İşletmeler proje ile ilgili giderleri; Personel, Makine – teçhizat, hammadde, malzeme, Yazılım, Tanıtım materyalleri ve reklam giderleri (Marka Tescili olan işletmeler için), Hizmet/Diğer başlıklarında tanımlayacaklardır"

2 BİN 358 BAŞVURU

2015 yılında çağrı konularında toplam 2 bin 358 adet proje başvurusu alındığını belirten Gözek, "?Bunlardan bin 020 adedi ön değerlendirmeyi geçerek Kurul Değerlendirmesine hak kazanmıştır. Kurul tarafından yapılan nihai değerlendirme sonucu 686 adedi Kurumsallaşma ve 213 adedi Markalaşma olmak üzere toplam 899 adet projenin 45 Milyon TL’lik bütçe ile KOSGEB tarafından desteklenmesine karar verilmiştir." LEYLA ÖZEKŞİ POLAT