Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’a ziyareti sırasında BİK Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ertem tarafından ABD’de Müslümanlarca çıkarılan ilk gazete olan “The Moslem World”ün 12 Mayıs 1893 tarihli nüshasının yer aldığı tablo hediye edildi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, İstanbul’daki temasları çerçevesinde Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürlüğü’nü ziyaret etti.

Başbakan Yardımcısı Doç. Yalçın Akdoğan, Cevizlibağ’daki genel müdürlük binasına gelişinde BİK Yönetim Kurulu Başkanı ve Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, BİK Genel Müdür Vekili Cem Elçin ve BİK Genel Müdür Yardımcısı Yakup Karaca tarafından karşılandı.

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, bir saat süren ziyaret sırasında BİK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Adnan Ertem’den kurumun faaliyet alanı, çalışmaları ve basın sektörü hakkında bilgiler aldı.

Genel müdürlük katındaki tarihi gazete manşetlerinden oluşan Bab-ı Âli Sokağı’nı gezen Başbakan yardımcısı Akdoğan’a, ABD’deki Müslümanlar tarafından çıkartılan The Moslem World isimli tabloid boydaki tarihi gazetenin birinci sayısının pirinç levha üzerine bastırılmış tablosu hediye edildi.

2. ABDULHAMİT’İN İLETİŞİM SAVAŞI

BİK yetkilileri, 2. Abdulhamit’in kendi dönemindeki iletişim savaşlarının bir parçası olan gazete hakkında Başbakan Yardımcısı Akdoğan’a şu bilgileri verdi:

“The Moslem World’ Amerika’da Müslümanlar’ın çıkarttığı ilk gazetedir. Sahibi mühtedi bir Amerikalı olan Muhammed Russel Webb. ABD’nin yakın tarihindeki en ilginç simalarından birisidir. Amerika’nın Marina Başkonsolosu iken 1892 yılında görevinden istifa eden Russel Webb, Amerika’ya dönüşünde yaptığı ilk icraat ‘The Moslem World’ çıkarmak oldu. Bu eserde New York 12 Mayıs 1893 tarihli nüshası görülen gazetenin yayın hedefi şöyle çizilmekteydi: “İslam’ın nurunu Amerika’ya yaymak.”

Yine New York’ta Amerikan Müslüman Merkezi’ni kurarak burada bir kütüphane ve konferans salonu oluşturdu. Amerika’nın önde gelen gazetelerinde uzun yıllar editör olarak çalıştığı için çıkardığı ‘The Moslem World’ü gazetelere gönderiyor ve gelen mektupları yayınlıyordu.

Tabloid olarak yayın hayatına başlayan gazete Sultan II. Abdülhamid’in desteğiyle, daha büyük ebatla basıldı. Yine Sultan II. Abdülhamid’in emriyle 1901 yılında Osmanlı Devleti’nin New York Fahri Başkonsolosu’na atanan Russel Webb, İslam’ın Amerika’da kısa bir zaman diliminde ve hızla yayılacağına inanmaktaydı. Ayrıca Russel Webb, Ermeni meselesinin Amerika’da tırmandığı yıllarda Osmanlı Devleti’ni entellektüel mahfillerde savunan en güçlü kalemdi.”

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, bu anlamlı hediyeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Başbakan Yardımcısı Akdoğan’ın ziyareti sırasında Vakıflar Genel Müdürü ve BİK Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ertem, Başbakanlık Basın Ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve BİK Genel Kurul üyesi Murat Zelan, Başbakanlık Basın Ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve BİK Genel Kurul üyesi Aydın Cem Aslanbay, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Şaban Kızıldağ, BİK Genel Müdür Vekili Cem Elçin, Genel Müdür Yardımcısı Yakup Karaca, Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdür Vekili Sabri Çelebioğlu ve BİK Genel Müdür İletişim Danışmanı Yasin Aras yer aldı.

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, BİK ziyaretinin ardından aynı binada bulunan Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdürlüğü’nü ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, ziyaret sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

KAMUNUN MEDYA KURUMLARI KUTUP YILDIZI GİBİ

Basın İlan Kurumu’nun ve Anadolu Ajansı’nın çalışmalarını takdir eden ve iftihar kaynağı olduğunu belirten Akdoğan, “Buradaki çalışma ofislerini ve çalışanlarının azimlerini gördükçe ümidimiz arttı. Olayların yaşandığı, gündemin çok sık değiştiği zamanlarda en önemli şey doğru haberdir, doğru haberciliktir” diye konuştu.

Anadolu Ajansı’nın toplumun doğru bilgilenmesi için önemli bir misyon ifa ettiğini belirten Akdoğan şöyle konuştu: “Anadolu Ajansı hem toplumun doğru bilgilendirilmesi hem de sorumlu gazetecilik, habercilik, yayıncılık açısından çok önemli bir misyon ifade ediyor. Anadolu Ajansı, TRT gibi kamu kurumlarının bu süreçlerde üstlendikleri “örnek olma” rolü daha da önem taşıyor. Çünkü bunlar bizim ortak meselelerimiz. Yaşanan hadiselerde toplumun doğru bilgilendirilmesi, sorumlu yayıncılık yapılması da önemli. Toplumda bu tür zamanlarda bir takım manipülasyonlar olabiliyor, dezenformasyonlar olabiliyor. Toplumu tahrik edici bir takım yanlış yönlendirmeler, bilgilendirmeler olabiliyor. Bu noktada Anadolu Ajansı kutup yıldızı gibidir. Doğru istikameti gösterecek bir kurum olma özelliği taşıyor. Arkadaşlara başarılar diliyorum.” Bülten