İŞ Kur İl Müdürü Siraç Ekin, Gaziantep’te 387 bin 529 aktif çalışan bulunduğunu, bunun yanı sıra 60 bin 932 kişinin de işsiz olduğunu söyledi. Ekin, başvuranların işe yerleştirilmesi için çalışıldığını ve işe yerleştirmede ilk 3 ayda geçen yıla göre yüzde 54 artış olduğunu söyledi.

Gaziantep Valiliği’nde Vali Yardımcısı Uğur Aladağ başkanlığında gerçekleştirilen ‘İl istihdam kurulu’ toplantısına Şehitkamil Kaymakamı Ali Dursun, İş-Kur İl Müdürü Siraç Ekin ile kurum temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Siraç Ekin, kurum olarak iş başvurusu yapanların istihdamı için yoğun şekilde çalıştıklarını söyledi.

17 BİN BAŞVURU OLDU

Gaziantep’te son 3 ay içerisinde 17 bin 987 kişinin iş başvurusunda bulunduğunu anlatan Siraç Ekin, “Gaziantep’te şu anda toplamda 14 bin 289’u kadın 60 bin 932 kayıtlı işsizimiz var. Fakat sürekli olarak işe yerleştirmelerde yapıyoruz. Yılın ilk üç aylık döneminde işe yerleştirmede geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 54 artış oldu. İş-Kur artık organize sanayi bölgesi ve diğer sektörlerle iç içe durumdadır. İşsizlerimiz artık klasik şekilde eş, dost, akraba aracılığının dışında İŞKUR aracılığıyla iş bulma yöntemini seçiyor” dedi. Gaziantep’te 387 bin 529 aktif çalışan bulunduğunu da anlatan Ekin, mevcut işsizlerin de yeni başlatılan ve günlük 36,5 lira asgari ücret tutarında ödeme yapılacak olan ‘iş başı eğitim programı’ ile istihdamı noktasında eğitileceklerini söyledi.

İŞ BAŞI EĞİTİM PROGRAMI

Ekin, İş Başı Eğitim Programı’nı açıkladı. Ekin, ‘İşverene hiçbir maliyeti yok. En az 2 sigortalı çalışanı olan işyerlerinde uygulanır. 2-10 çalışana yüzde 1, 11 artı çalışanda yüzde 10 oranında katılımcı verilir. Kontenjanın hepsini tek seferde kullanmak zorunlu değil. Her zaman İşkur’a yeni talepte bulunulabilir. Program en fazla 160 fiili gün uygulanır. Program süresinden önce bitirilebilir. Program günde en az 5 saat en fazla 8 saat uygulanır. Programın günün hangi saatinde uygulanacağına taraflar karar verir. Haftada bir gün bile uygulanabilir. Katılımcıya günlük 36.5 TL, aylık asgari ücret tutarında ödeme yapılır. Kamu kurumları hariç bütün özel sektör işyerlerinde uygulanır. Temizlik görevlisi, hamal gibi meslekler hariç her meslekte yapılır. Katılımcıyı işyeri kendi de bulabilir. Ancak işverenin 1. ve 2. derece kan hısmı ile eşi olmayacak. Katılımcının son 3 ay içinde işverenin çalışanı olmaması gerekir. Bütün işsizler katılabilir. Sözleşme imzalandığında kaç sigortalı çalışan var ise program bittiğinde de o sayıda çalışan olması lazım. Eğer bu mümkün olmaz ise 1 ay daha süre verilir. Bu da olmaz ise 1 yıl süre ile program uygulanmaz. Ancak her zaman katılımcıların yarısını 60 gün işe alırsa yasaklılık hemen kalkar. Programdan bir yıl içinde yeniden faydalanan işveren sadece katılımcıların yüzde 20’sini 60 gün istihdam etmeye başlarsa yeni programdan yararlanır’ dedi. DHA