Küçükcan Mimarlık İnşaat Taahhüt Ltd. Şti. Müdürü Korkut Küçükcan, cami, tarihi eserler ve fabrikaların yanısıra 98 öncesi yapılan şehir merkezindeki bütün binaların depreme karşı risk analizlerinin mutlaka yaptırılması gerektiğini söyledi. Küçükcan, "Kavaklık, Bey Mahallesi Akyol, Sarıgüllük'ün bir kısmı, Değirmiçem'in bir kısmı, Bey Mahallesi, Kolejtepe, Ünaldı, Karşıyaka'da ev sahiplerinin binalarının risk analizini yaptırmaları lazım" dedi.

Gaziantep’te 668 kamu binasından 145 tanesinin çürük, 199 tanesinin ise depreme karşı risk taşıdığının ortaya çıkması gözleri yapı sektörüne çevirdi.

BİNALARIMIZ İNCELENMELİ

'Gaziantep'in merkezinde deprem riski daha az, ama depreme karşı binalarımız hazır değil' diyen Korkut Küçükcan, "Gaziantep merkezi depreme dayanıklı demek istemiyorum, Gaziantep merkezinde deprem riski daha az, bu, binalarımız depreme daha dayanıklı demek değildir. Burada büyük bir deprem oluşma riski daha az ama oluştuğu zaman binalarımız depreme dayanıklı demek değildir bu. Bunun altını çizmek istiyorum. Gaziantep'in merkezinde deprem riski daha az ama depreme karşı binalarımız hazır mı, açık konuşayım öyle olduğunu düşünmüyorum. Deprem yönetmeliğine göre binalarımızın tekrar incelenmesi lazım" diye konuştu.

YENİLER DAHA İYİ

Kavaklık, Bey Mahallesi Akyol, Sarıgüllük'ün bir kısmı, Değirmiçem'in bir kısmı, Bey Mahallesi, Kolejtepe, Ünaldı, Karşıyaka'daki binaların çoğunun 75 şatnamesine göre, yani 98 yılından önce yapıldığını hatırlatan Korkut Küçükcan, "Eski binaların tamamının risk analizinin yapılması gerekiyor. Yeni yapılan binalar eskilere göre daha sağlam, en azından yapı denetim firmaları, belediye veya çevre şehircilik il müdürlüğü tarafından denetleniyor. Ama gözden kaçan noktalar mutlaka vardır. Ancak eski yapılara göre iyi durumda olduklarını söyleyebiliriz" dedi.

SANAYİ KURULUŞLARI RİSK ALTINDA

Maraş Türkoğlu'nda olacak şiddetli bir depremin ilk olarak Sanayi bölgesini vuracağını söyleyen Korkut Küçükcan, "Başpınar'daki firmalardan şu ana kadar 3 tanesi risk analizi yaptırdı. Ancak firmalar fabrikalarının risk analizini yaptırmak zorunda" dedi.

YA GÜÇLENDİRİN, YA YIKIN

6306 Sayılı Kentsel dönüşüm yasasının bazı şeyleri zorunlu hale getirdiğini ifade eden Küçükcan, "Bina riskli diye başvuru halinde, risk, çevre şehircilik il müdürlüğü tarafından onaylanırsa tapuya yazı yazılıyor, tapuya şerh düşülüyor, binanız risklidir diye yazı yazılıyor ve 60 gün süre veriliyor. Ya binanızı güçlendirin ya yıkın deniyor. Eğer birşey yapmazsanız belediye 1 ay ek süre veriyor. Binayı güçlendirmez ve yapmazsanız binayı belediye yıkıyor ve de tapuya yıkım ücretini şerh düşüyor" dedi.

ÇALIŞMALARIMIZI ENGELLEMEK SUÇ

Firma olarak üst yapı bina projeleri, deprem performans analizi ve güçlendirme projeleri hazırladıklarını söyleyen Korkut Küçükcan, "14-15 yıldır bu işle ilgili çalışmalarımız var. gaziantep ve Türkiye geneline hizmet veriyoruz. Güçlendirme uygulamaları ve taahhüt çalışmalarımız var. Ama şuanda yoğunluk olarak deprem performans analizi ve güçlendirme projeleri yapıyoruz. Gaziantep'te 6306 kentsel dönüşüm kanunu kapsamında tek lisanslı kuruluş biziz. Riskli bina tesbitleri yapıyoruz. Bizim çalışmalarımızı engellemek hukuken suç. Gaziantep'te riskli binaların ciddi biçimde incelenmesi gerekir" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR