Yaklaşık 400 bin civarında Suriyelinin bulunduğu Gaziantep'te, 55 bin Suriyeli çocuk eğitim-öğretimden yararlanıyor. Okula gitmesi gereken çocuk sayısının 93 bin civarında olması gerektiğini söyleyen Gaziantep il Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yanmaz, "Okula gitmesi gereken, 5-17 yaş arası 37 bin 890 Suriyeli çocuk okula gitmiyor" dedi. Yanmaz, Suriyelilerin kaldığı illere göre, Gaziantep'in okullaşmada ilk sırada olduğunu belirterek, "Suriyeli öğrencilerin okullaşma oranı şu anda birinci sınıflarda yüzde 98'e ulaştı. İkinci sınıflarda yüzde 90, üçüncü sınıflarda ise yüzde 85 civarında"diye konuştu.

AYNI OKULDA SURİYELİ ÇOCUKLAR DA EĞİTİM GÖRÜYOR

Suriyeli öğrencilerin çadır kent ve konteynır kent dışında 32 okulda ikili eğitim gördüğünü belirten Mustafa Yanmaz, "Sabah bizim çocuklar öğleden sonra Suriyeli çocuklar eğitim görüyor. Eğer Suriyeli öğrenciler kendi okullarında, müstakil okullarda okumuş olsalar 100 tane okula ihtiyaç var" dedi.

1475 SURİYELİ ÖĞRETMEN GÖREV YAPIYOR

Gaziantep il Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yanmaz, ilimizde 594 bin öğrenciden 55 bin tanesinin Suriyeli öğrenci olduğunu, bunlardan 47 bininin geçici eğitim merkezinde, 11 bininin ise resmi ve özel okullarda eğitim gördüğünü söyledi. Gaziantep'te 21 bin 608 öğretmen, 1140 okulun bulunduğunu, bunlardan 100 tanesinin özel okul, 1040'ının da resmi okul olduğunu söyleyen Mustafa Yanmaz, 594 bin öğrenciden 55 bin tanesinin ise Suriyeli öğrenci olduğunu belirtti. 47 bin Suriyeli öğrencinin geçici eğitim merkezinde eğitim gördüğünü dile getiren Yanmaz, 1475 Suriyeli öğretmenin görev yaptığını ifade etti.

SURİYELİ ÖĞRETMENLERİN MAAŞINI UNICEF VERİYOR

Daha önce Suriye'de öğretmenlik yapan, öğretmenlik diploması alan kişilerden jüri önünde komisyon önünde değerlendirme yapılarak Suriyeli öğretmenlerin belirlendiğini anlatan Yanmaz, Suriyeli öğretmenlerin maaşlarını ise UNICEF"in ödediğini söyledi. Yanmaz, Suriyeli öğretmenlerin önce 600 TL maaş alırken, şu anda 900 TL maaş aldığını belirtti.

KAPILARIMIZ AÇIK

Suriyeli öğrencilerden 44 bininin geçici eğitim merkezlerinde, 11 bin Suriyeli öğrencinin de resmi ve özel okullarımızda eğitim gördüğünü anlatan Yanmaz, "Yani Suriyeli öğrenciler biz Türkçe eğitim görmek istiyoruz derlerse kapılarımız açık. Suriyeli öğrencilerden ilkokul ve ortaokulda okullaşmada bir sıkıntı yok. İsterlerse bizim okullarımızda okuma şansları var" dedi.

SURİYELİ ÇOCUKLARIN YÜZDE 59'U OKULA GİTMİYOR

55 bin Suriyeli öğrencinin eğitim gördüğünü, hedef kitlelerinin ise 92 bin 890 olduğunu belirten Yanmaz, "Yani okula gitmesi gereken 5-17 yaş arası, 37 bin 890 Suriyeli öğrenci okula gitmiyor. Bu yüzde 59 gibi bir oran" dedi.

5 SAAT TÜRKÇE EĞİTİMİ

Türkiye'de bir ilke imza atılarak Suriyeli öğrenciler için çalıştay yapıldığını hatırlatan Yanmaz, "Suriye müfredatı alan okullarımızda ise haftada 5 saat Türkçe eğitim verilmekte. Türkiye'de bir ilk olarak Suriyelilere yönelik bir eğitim çalıştayı yaptık. Ayrıca bakanlığımız ve akademisyenlerin katılımıyla eğitim çalıştayı yapılarak Suriyeli öğrencilerin eğitiminde nasıl daha etkili olunabilir onların eğitimlerine nasıl katkıda bulunabiliriz gibi konular masaya yatırıldı" dedi.

BU ÇOCUKLAR BİR YERLERDE ÇALIŞIYOR

Suriyelilerin kaldığı illere göre, Gaziantep'in okullaşmada ilk sırada olduğunu belirten Yanmaz şunları söyledi:"Suriyeli öğrencilerin okullaşma oranı şu anda birinci sınıflarda yüzde 98'e ulaştı. İkinci sınıflarda yüzde 90, üçüncü sınıflarda ise yüzde 85 civarında. Yaş oranları artıkça bu oranların düştüğünü görüyoruz. Bu çocuklar bir yerlerde çalışıyor diye düşünüyoruz. Yoksa kapımız hepsine açık. Buradan giderken Türk dostu olarak, Türk kültürünü öğrenmiş olarak eğitimli bir şekilde dönmelerini hedefliyoruz. Dönmüyorlarsada eğitimli insanlar olsunlar, topluma kazandırılsınlar, toplumla uyuşsunlar istiyoruz. Eğitim veremezsek yarın bize sıkıntılı birer birey olarak dönebileceklerini düşünüyoruz."

UNICEF 4 TANE OKUL YAPTI

Suriyeli öğrencilerin çadır kentte, konteynır kentte ve 32 tane okulda ikili eğitim gördüğünü belirten Yanmaz şunları dile getirdi:"32 okulda sabah bizim çocuklar, öğleden sonra Suriyeli çocuklar eğitim görüyor. Eğer kendi okullarında okumuş olsalar, yani müstakil okul olarak düşünülürse, bu çocuklar için 100 tane okula ihtiyaç var. Bununla ilgili hem bakanlığımız, hem de UNICEF destekli çalışmalarımız devam ediyor. UNICEF şu ana kadar Suriyeliler için 4 tane okul yaptı. Bu okullar İslahiye, Nizip ve Gazikent'te. 24 derslikli okul içinde onay çıktı. Daha fazla okul çıkması konusunda da yıllık eylem planımızı bakanlığa bildirdik. Hedefimiz Suriyelilerin okuyabileceği kadar okulların yapılması konusunda destek almak."

ÖĞRENCİ SAYISI İLKOKULDA FAZLA

Suriyelilerin eğitim gördüğü okullarda, derslik başına düşen öğrenci sayısıyla ilgili bilgi de veren Yanmaz, "Derslik başına düşen öğrenci sayısı ilkokulda 42, ortaokulda 36, lisede 28" dedi.

ÜNİVERSİTE SINAVINA GİRİYORLAR

Suriyeli lise öğrencileri için sene sonunda, kendi müfredatlarından sınav yapıldığını ve başarılı olanların tercih ettikleri üniversitelere yurtdışı kontenjanından katıldıklarını söyledi. Meral KINACILAR