Cumhurbaşkanı Erdoğan, beyannamede yer alan 146 projeden bazılarını kamuoyuna tanıttı. Erdoğan projeleri tanıtırken şöyle konuştu:

PROJELER

Önemli bir yere geliyorum. Bazı projelerimize geliyorum. AK Parti Türkiye’ye en büyük yatırımları yapan partidir. Diğerlerinin zaten böyle bir geçmişi yok. Bugüne kadar yaptıklarımız bizim ortada, halen devam eden projelerimiz var. Bir de yeni açıklayacağımız projelerimiz bulunuyor. 146 proje aslında binlerce proje arasından seçip buraya koyduklarımızdan oluşuyor. Bu 146 projeyi tek tek anlatmak çok zaman alacağı için şöyle birer ikişer örneği paylaşayım diyorum.

YENİ AKM

İstanbul’da Atatürk Kültür Merkezi projesi… Bu Taksim meydanındaki o meşhur bir AKM vardı. Şimdi o AKM’yi yıktık, onun yerine İstanbul’da Türkiye’nin en önemli, adeta birincil olarak bir opera binası ama çok amaçlı. Bunu yapıyoruz ve muhteşem bir proje. Önümüzdeki yıl inşallah hizmete girecek.

UYGARLIKLAR MÜZESİ

Ankara’da Türkiye Uygarlıklar Müzesi adıyla, ülkemizin her köşesinden eserlerin yer alacağı dev bir külliye kuracağız. Hipodromun olduğu alan. Dijital kültür arşivi oluşturuyoruz.

DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜKLER ADASI

Yassıada’yı veya ‘yaslı ada’ olmaktan çıkartıp demokrasi ve özgürlükler adası haline dönüştürüyoruz. Şu anda inşaat hızla devam ediyor, ben de ara sıra helikopterle üzerinden şöyle kontrol ediyorum. Ve inşallah muhteşem bir eser meydana geliyor.

MİLLİ AŞI, YERLİ PLAZMA

Sağlıkta milli aşı üretimi, yerli plazma üretimi gibi stratejik öneme haiz projeleri uygulamaya alacağız.

SAVAŞ UÇAĞI, ALTAY TANKI

Savunma sanayinde başlattığımız projeleri tamamlamakla kalmayacak daha ileri taşıyacağız. Savunma sanayinde muhteşem gelişmeler var. Savaş uçağımızı yapıyoruz. ALTAY tankımızı yapıyoruz. Karada, havada ve denizde her alanda kendi kendimize yeterli olmanın yanında önemli bir ihracatçı haline gelene kadar savunma sanayi projelerini geliştirmeyi de sürdüreceğiz.

YERLİ OTOMOBİL

Ulaştırma alanında, yerli otomobille ilgili proje hızla ilerliyor. İmzaları attık ve çalışmalar devam ediyor. Yerli otomobilimizi yapacağız.

İSTANBUL İZMİR OTOYOLU

İstanbul İzmir otoyolunun tamamını önümüzdeki yılın sonuna kadar hizmete açıyoruz.

OTOYOLLAR TÜNELLER

Geldik bir yere, yeni havalimanımızın da ulaşımına katkıda bulunacak Kuzey Marmara otoyolunun çok büyük bir bölümünü önümüzdeki yıl tamamlıyoruz. Ve 29 Ekim’de üçüncü havalimanını açıyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün de içinde yer aldığı, Tekirdağ Balıkesir otoyolunun tamamını 2022’ye kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Menemen Çandarlı otoyolunun inşası başladı. Mersin – Taşucu otoyolunun ihalesi birkaç ay içinde o da yapılıyor. Ayrıca Ankara – Delice, Burdur – Alanya, Denizli - Antalya otoyolları 2023 perspektifimizde yer alan projeler arasında yer alıyor. Ovit tünelini bu yıl, Zigana Tüneli’ni önümüzdeki yıl açıyoruz. Cudi Tünelleri beton kaplama aşamasına geldi. Ordu çevre yolundaki 4 tünelden ikisi bitti. Zara – Suşehri arasındaki tüneli önümüzdeki yıl hizmete açmayı planlıyoruz. Erzurum – Bayburt arasındaki tünelde ışığı önümüzdeki yıl göreceğiz.

Tabi tünel deyince 3 katlı büyük İstanbul tünelini saymadan geçmek olmaz. Denizin altından üç katlı tünel. En altı raylı sistem, onun üstündeki iki kat lastikli sistem. Dünyada bir ilk olacak bu projenin raylı bölümüyle İstanbul’daki 9 raylı sistemi birbirine entegre ediyoruz.

KANAL İSTANBUL

Kanal İstanbul sadece ülkemiz için değil dünya çapında dev bir proje. Daha önce sözünü verdiğimiz, maalesef sözü gecikmeli olarak uygulamaya girecek bir proje. Yeni dönemde inşallah start vererek bu işi halledeceğiz. Karadeniz ve Marmara’yı 45 km’lik kanalla birbirine bağlayacak proje tüm bölgeyi değiştirecek bir projedir. Finansman modeli konusunda da önemli görüşmeler yaptık.

HIZLI TREN

Hızlı tren hatları da bir başka önemli ulaşım projemizdir. Ankara, İstanbul, Eskişehir, Konya’nın yanında İzmir, Mersin, Sivas, Kayseri, Bursa hızlı tren hatlarındaki çalışmalar sürüyor.

İSTANBUL’UN YENİ HAVALİMANI

İstanbul’da inşası bitmek üzere olan yeni havalimanımız Türkiye’nin prestij eserlerinden biridir. İnşallah 29 Ekim tarihinde hizmete açıyoruz. Rize Artvin, Bayburt Gümüşhane, Yozgat, Karaman, Çeşme Alaçatı, Batı Antalya havalimanlarını da birkaç yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz.

ENERJİ

Enerjide Ilısu Barajı gerçekten dev bir proje. Bu yıl su tutmaya, önümüzdeki elektrik üretmeye başlayacağımız bu projenin maliyeti 9 milyar liradır. Yusufeli Barajı 2020 yılında su tutmaya başlanacaktır. Azerbaycan ile hayata geçirdiğimiz TANAP’ın açılığını inşallah 12 Haziran’da yapıyoruz. Rusya ile birlikte yürüttüğümüz Türk Akım Doğalgaz Boru Hattı projesinde önümüzdeki yıl gaz akışının başlamasını bekliyoruz. Mersin Akkuyu’da ülkemizin ilk nükleer güç santralinin inşası sürüyor. Bu santralin ilk ünitesini 2023’te devreye almayı planlıyoruz. Sinop’taki santral ile ilgili çalışmalar sürüyor.

Güneş ve rüzgar enerjisi konusunda çok önemli çalışmalar başlattık.

ÇEVRE

Hiçbir büyük şehrimizin içme suyu sıkıntısı çekme ihtimali kalmayıncaya kadar çalışmaları sürdüreceğiz.

Ergene havzasındaki sanayi tesislerini ve organize sanayi bölgelerini aynı çatı altında topluyoruz. Bunların atık sularını bertaraf edecek tesisin inşasına başladık. Çerkezköy bölümünü bu yıl, ergene hattını önümüzdeki yıl tamamlamayı planlıyoruz.

Nüfusu 25 binin altındaki yerleşim yerlerinin içme suyu ve kanalizasyon projelerine yüzde 50 hibe vermeye devam edeceğiz.

MİLLET BAHÇELERİ

Şimdi geliyorum bu seçimlerin en önemli projesine. İstanbul başta olmak üzere, merkezi bölgelerde eski statlar bunları millet bahçelerine dönüştürüyoruz. Bunların da en önemlisi yeni yerine 29 Ekim’de taşınacak olan Atatürk Havalimanı’nın tamamında kuracağımız millet bahçesi. Artık orası havalimanı olmaktan çıkacak, orayı tamamen aynen bir Central Park gibi, bir Hyde Park gibi bu hale dönüştüreceğiz. Ve onların hepsinden çok daha büyük olacak. Yaparsa AK Parti yapar. Başakşehir, Maslak, Pendik ve Bakırköy’de de bunlara ilaveten yapılacak olan millet bahçelerimiz var.

İstanbul’un farklı bölgelerinde 30 tane daha yeşil alan tesis ediyoruz.

Ankara’da mevcut AKM alanını, İzmir’de Eskişehir’de… İzmir’de biliyorsunuz değişen statlar var ya aynı şekilde bu tür parklar yapacağız. Eskişehir’de eski Eskişehir stadını artık ne yapıyoruz? Orayı da bir millet bahçesi yapıyoruz. Bursa’da eski stadın yerine aynen orada da bir millet bahçesi yapıyoruz. Trabzon’da eski avni aker stadının yerine orada da yapıyoruz. Gaziantep’te de millet bahçesi yapıyoruz. Adana’da Mersin’de Samsun’da Malatya’da yapıyoruz. Eski statların yerini millet bahçeleri haline çeviriyoruz. Şimdi soruyorum kimmiş çevreci? Çevreciler çıkıyor ortaya, bugüne kadar milyarlarca fidan diken bir iktidarız biz.

ARGE’den haberleşmeye, bölgesel kalkınmadan sosyal destek programlarına kadar daha pek çok projemiz var. Sadece özetin özeti mahiyetinde konulara değinerek özet de olsa seçim beyannamemizi anlatmak oldukça uzun sürdü. Tüm detaylar orada var. Sizlerden bu perspektifi hazmetmenizi, seçim çevrenizdeki vatandaşlarınıza çok iyi anlatmanızı istiyorum. AK Parti’nin en büyük gücü milletiyle olan bağı ve bunun bir parçası olan millete yaptığı hizmetlerdir. Bizimle yarışabilecek hiçbir parti yoktur. Varsın öteki adaylar yalanla iftirayla vakit geçirsin. Siz yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı milletimize anlattığınızda hepsinin önünde bir defa göreceksiniz. Eğitimde neler yaptık, sağlıkta, enerjide neler yaptık bunları anlatacağız. AK Parti milletvekili adayı olmak size çok büyük sorumluluklar yüklüyor. AK Parti milletvekili adayları, duruşu olan, bakışı olan, aşkı ve davası olan insanlardır. Unutmayınız sizler aynı zamanda büyük medeniyet davasının temsilcisisiniz.