Şarklı: 1300 avukata 80 kişilik otopark

Kılıç: Engellilerin halini bir düşünün

Öztürk: Yöneticiler duruma el koysun

ADLİYEDE ARABA REZİLLİĞİ

Adaletin dağıtıldığı Adliye Sarayında, otopark sıkıntısı gündemin bir numaralı meselesi haline geldi. Adliyenin artan iş yoğunluğu otopark çilesini de beraberinde getirdi. Sadece hakim, savcı, adliye personeli ve avukatların bir kısmına yetecek miktarda araç park yerinin olduğu Adliyede, vatandaşlara yönelik otopark alanının güvenlik gerekçesiyle kaldırılması da zaten sorun olan otopark sıkıntısını içinden çıkılmaz bir hale getirdi. Baro Başkanı Bektaş Şarklı, çok yakında İstinaf mahkemelerinin faaliyete geçeceğini hatırlatarak, "Bu mahkemelerin de gelmesiyle yetersiz olan otopark adeta çökecek" dedi. Güvenlik gerekçesiyle vatandaşların araçlarını park ettiği otoparkın kaldırıldığı adliyede, otopark sıkıntısı ayyuka çıktı. Vatandaşlar araçlarını adliye çevresine park ederken, bunun en büyük sıkıntısını yaşlı ve engelli vatandaşlar yaşıyor.

NELER SÖYLEDİLER?

Avukatlara ait otoparkı kullanan avukatlar, yetkililerin otopark sorununa dönük kalıcı adımlar atmasını beklediklerini aktararak, adliye otoparkının yetersizliğinden yakındı.

ŞARKLI: FATMA ŞAHİN, PROJE ÇALIŞTIKLARINI SÖYLEMİŞTİ

Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı, sadece hakim, savcı, adliye personeli ve avukatların bir kısmına yeten otopark sıkıntısının önemli bir sorun haline geldiğini belirtti. Şarklı, "1300 avukat var ancak 80 araçlık araç park edecek yer var. Defalarca dile getirdik. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile paylaştık. Seçildiğinde iki tane çok katlı otopark projesi çalıştıklarını söylemişlerdi. İki yıl geçti. Herhangi bir düzenleme yok. Benim Baro başkanlığı dönemim bitiyor henüz bir çalışma, gelişme yok. Vatandaşlara araçlarını bırakacak yer yok. Bu ilçe ve büyükşehir belediyesinin sorumluluğunda. Çok katlı otopark ihtiyacını karşılamaları konusunda gerekenleri iki belediye başkanına da söyledik. 2 yıl olmasına rağmen maalesef bir gelişme yok" dedi.

AVUKATLAR DURUŞMALARINI KAÇIRIYOR

Çok yakında istinaf mahkemelerinin faaliyete geçeceğini hatırlatan Bektaş Şarklı,"Bu mahkemelerinde gelmesiyle yetersiz olan otopark adeta çökecek. Vatandaşa yazık, keyfi için gelmiyor, hakkını aramak için adliyeye geliyor. 70 yaşında bastonla araçtan inen vatandaş epey yürümek zorunda kalıyor. Yazık, günah bunların vebali büyük. 1300 avukatın olduğu bir adliyede avukatlar için 80 kişilik otopark var. Duruşmaları genelde Salı ve Perşembe günlerine veriyorlar. Otopark kilitleniyor. Dağıtılsa sorun olmayacak. Ancak özellikle bu iki günde avukatlar araçlarını park edecek yer aramaktan duruşmaları kaçırıyorlar" diye konuştu.

YER ÇOK

Bir tane paralı otoparkın olduğu adliyede 1 Mayıs saldırısının ardından, güvenlik gerekçesiyle onun da kaldırıldığını söyleyen Şarklı, "Oraya büyük beton koymuşlar. Demekki geçici düşünmüyorlar. Burası 30 tane araç alıyordu. Adliye otoparkının kapasitesinin genişletilmesi, çok katlı otapark yapılması gerekiyor. Cezaevi'nin orada orada bir sürü arsa var" dedi.

KILIÇ: ÇÖZÜM BEKLİYORUZ

Avukat Ömer Kılıç, “1000’in üzerinde avukat, 100 kişilik otoparktan yararlanmaya çalışıyor. Adliyeler yapılırken vatandaş giriş çıkışı pek düşünülmemiş. Engelli bir vatandaşın durumunu bir düşünün. Engelli vatandaşlar, ya engelli aracıyla ya da koltuk değneğiyle adliyeye geldiğinde o insanın düşeceği durumu bir düşünün, engelli haliyle en az 500 metre yürüyecektir. Birileri, yetkililere durumu anlatsın, adliye çevresinde yaşanılan otopark sıkıntısını dile getirsin, mutlak bir çözüm bekliyoruz. Adliye çevresinde yaşanan silahlı çatışmalar sonucunda yaralamalı ve ölümlü hadiselerin sayısı artınca vatandaşlara hizmet veren iki otopark kaldırıldı, yetkililerden güvenlik önlemlerini artırması beklenirken otoparkları kaldırması şaşırtıcı” dedi.

ÖZTÜRK: SIKINTI ÇOK BÜYÜK

Gaziantep Adliyesi’nde yaşanan yoğunluk nedeniyle bölgede otopark sıkıntısının yaşandığını kaydeden avukat İnan Öztürk ise, adliyenin ön tarafında hakimlere ve savcılara ait otopark alanı olduğunu bildirdi.

Vatandaşlara yönelik iki otoparkın güvenlik gerekçesiyle kaldırıldığını aktaran Öztürk, insanların otopark sıkıntısını derinden yaşadığını söyledi. Adliye arkasında avukatların otopark olarak kullandığı 3 bin metrekarelik alana sığmadıklarını anlatan avukat Öztürk, gerek Cumhuriyet Başsavcısının gerekse yerel yöneticilerin duruma el koymasını talep etti.

Salman ERDINE