Prof. Dr. Baştemir, “"Dünyada 2015 yılında 415 milyon yetişkin diyabetli sayısının, 2040 yılında 642 milyona çıkacağı tahmin edilmektedir. Buna göre 2040 yılında her 10 yetişkinden birinin, diyabetli olacağı tahmin edilmektedir”" dedi.

DİYABETİN ARTIŞ NEDENLERİ

Diyabetli sayısındaki artışın başlıca nedenlerinin nüfus artışı, yaşlanma ve kentleşmenin getirdiği yaşam tarzı değişimi sonucu obezite ve fiziksel inaktivitenin artması olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Baştemir, “Birçok toplumda Tip1 diyabet sıklığının da arttığı ve bu artışın, okul öncesi çağlarda daha belirgin olduğu bildirilmektedir” bilgisini verdi.

Tüm dünyada ölüme neden olan hastalıklar listesinde diyabetin 8’inci sırada yer aldığını anımsatan Prof. Dr. Baştemir, “Diyabetin temel nedenlerine bakıldığında; dengesiz beslenme, fiziksel inaktivite ve dolayısıyla obezitenin çok önemli etkileri olduğu görülmektedir” diye konuştu.

Prof. Dr. Baştemir, "Yapılan çalışmalar prediyabetli bireylerde Tip2 diyabetin, yalnızca sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri ile yüzde 40-58 oranında önlenebileceğini göstermiştir" dedi. Bülten