DİSK Eski Gaziantep Bölge Temsilcisi Nihat Bencan, çocuk işçiliği ile ilgili tablomuzun oldukça ürkütücü olduğunu söyledi. Ülkemizde 1 milyona yakın çocuk işçinin değişik sektörlerde çalıştığını belirten Bencan, son üç buçuk yılda ölen çocuk işçi sayısının 194 olduğunu belirtti.

ÖNEMSENMEDİ

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü olduğunu, ancak bu günün ne hükümet, ne muhalefet partileri, ne sivil toplum örgütleri, ne yaygın iletişim organları tarafından önemsenmediğini belirten Nihat Bencan, "Sadece sosyal medyada konuya duyarlı vatandaşlar tarafından birçok paylaşıma şahit olduk" dedi.

1 MİLYON ÇOCUK İŞÇİ VAR

Ülkemizde çocuk işçiliğinde, vahim bir tablonun söz konusu olduğunu belirten Bencan, "Dünya genelinde çocuk işçiliğinde bir azalma görülürken, ülkemizde bu eğilimin tersine bir gidiş görülmektedir. 1 milyona yakın çocuk işçi değişik sektörlerde çalışırken, siyasal iktidarın bu gerçeği saklamaya dönük çabası da üzerinde yükseldiği sermaye sınıfının karakterini bize göstermektedir. Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman illerinde özellikle Suriye’den gelen misafirlerimizin yoğun yerleştiği illerde bu oran ülke ortalamasının çok çok üzerinde görülmektedir" diye konuştu.

EN ÇOK TARIM SEKTÖRÜNDE

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin Haziran 2016 tarihli raporunun oldukça düşündürücü ve karanlık bir tabloyu önümüze koyduğunu dile getiren Bencan şunları söyledi:"Son üç buçuk yılda ölen çocuk işçi sayısı en az 194 olarak veriliyor. Bu rakamın nerdeyse yarısı, tarım sektöründe ortaya çıkıyor ve mevsimlik tarım işçiliğindeki görünmeyen çocuk işçiliği gerçeğini gözler önüne seriyor. Ayrıca inşaat, metal, konaklama, ticaret, gıda ve tekstilde hatırı sayılır sayıda çocuk işçi çalıştırıldığı tespit ediliyor. Sonuçta her türlü çocuk istismarına açık bir birikim süreci bu ülkenin geleceğini pervasızca yok etmektedir. Çocuklarımızı koruyacak yeni acil sosyal politikalar oluşturmak, konuyu yakından takip altına alacak çocuk işçiliğin temel eğitim ve öğrenimini engellemeyecek sağlıklı ortamlarda mesleki eğitim koşullarını yaratmak, kayıt altında ve denetimli sosyal güvenlik çalışma ortamlarını yaratacak koşulların sağlanması, gerekmektedir." Meral KINACILAR