Gaziantep'te 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, yaklaşık binlerce kişinin katılımıyla coşku içerisinde kutlandı. Kutlamalara CHP'nin parti bayrağı ile katılmaması partililerin tepkilerine neden olurken, polisin sıkı güvenlik önlemi aldığı kutlamalara katılan işçiler çalınan müzik eşliğinde halay çekerek gönüllerince eğlendi.

SENDİKALAR ALANLARDA

İstasyon Meydanı’ndaki kutlamalara, DİSK, KESK ve Türk İş’e bağlı sendikalar ile çok sayıda vatandaş katıldı. İşçi Partisi İstasyon Meydanı’ndaki kutlamalara gelmezken, alanda CHP bayraklarına da rastlanmadı. İl, ilçe başkanları ve bir grup partili bayrak olmadan kutlamalarda yerini aldı.

MÜZİK EŞLİĞİNDE HALAY ÇEKİLDİ

Kutlamalar için gruplar halinde meydana gelenler, oluşturulan kontrol noktalarında yapılan üst aramalarının ardından içeri alındı. Sendikalarının flamalarını taşıyarak önlüklerini giyen işçiler öğle saatlerinden itibaren alanda toplanarak, çalınan müzik eşliğinde halay çekti.

HAKLARIMIZI ALACAĞIZ

Kutlamaların açılış konuşmasını yapan Türk İş İl Temsilcisi Nuri Bay, “Yine 1 Mayıs günü Türkiye’nin her yerinde alanlardayız. Barış için, özgürlük için, Demokrasi için, ekmek için, insan onuruna yakışır bir yaşam ve ücret için birlikteyiz. Bu birlikteliğimizi sürdürdüğümüz sürece haklarımızı da alacağız” diye konuştu.

DİSK'TEN AÇIKLAMA

DİSK Bölge Temsilcisi Ali Güdücü ise, tüm işçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlayarak başladığı konuşmasında, “1 Mayıs birlik, mücadele ve dayanışma gününüdür. İşçi kardeşlerimiz her zaman zalimlere ve zulümlere karşı direnmiştir. Bugün de burada birlikteliğimizi herkese göstererek, haksızlıkların karşısında olduğumuzu gözler önüne serdik. İşçilerin haklarını kimsenin gasp etme hakkı yoktur. Sendikalaşmasının önüne geçilerek hakları elinden alınmak isteniyor. Buna müsaade etmeyeceğiz” dedi. Yapılan konuşmaların ardından çalınan canlı müzikler eşliğinde işçiler halaylar çekti. Sloganlar attı. Tatil olması nedeniyle işçiler kutlamalara aileleri ile birlikte geldiler.

KÖPEK ALANA ALINMADI

1 Mayıs kutlamalarında alana giren vatandaşlar polis tarafından aranırken, bir vatandaş köpeği ile alana girmeye çalıştı. Ancak alandaki polisler köpeğin girişine izin vermedi. Polisler köpeğin alanda birine saldıracağı gerekçesiyle köpeği içeri almadı. Köpeğin sahibi polise karşı direnerek köpeği ile alana girmekte ısrar etti. Köpeği alana alınmayan vatandaş ''köpeğimi dışarda bırakamam '' diyerek alandan uzaklaştı.

KISA SÜRELİ GERGİNLİK

Bu arada, ÖDP ve Gençlik Muhalefeti gruplarının alana girişi sırasında üzerinde; Berkin Elvan, Ali İsmail Korkmaz, Medeni Yıldırım gibi toplumsal olaylarda yaşamını yitirenlerin resimlerinin bulunduğu pankartları sokmak istemesi üzerine polisle kısa süreli gerginlik yaşandı. Gerginlik araya giren sivil polisler ve alandaki diğer görevliler tarafından büyümeden önlendi ve pankartın alana konulmasına izin verildi. Yaklaşık 3 saat süren etkinlik olaysız sona erdi.

SÖZÜN BİTTİĞİ YER

CHP'nin 1 Mayıs kutlamalarına parti bayrağı ile katılmaması partililerin tepkilerine neden oldu. CHP Şahinbey eski ilçe Başkanı Av. Deniz Kurtoğlu, tepkisini sosyal medyadan 'sözün bittiği yer' diye duyurdu. Kurtoğlu, "CHP Gaziantep tarihinde ilk kez bir kortej dahi oluşturulmadan, tek bir tane bile bayrak olmadan, bireysel çabalarla 1 Mayıs miting alanında yer alındı; Bayraklar, bir partinin, oluşumun, kurumun, hareketin ya da devletlerin onurudur ve hiç kimsenin Cumhuriyet Halk Partisi bayrağını alanlardan silmeye hakkı yoktur" dedi.

Haber Merkezi