65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesizlere, yersiz ya da fazla ödenmiş aylıklar nedeniyle çıkarılan borç ve para cezaları ile bunlara ilişkin faizler silinecek. Söz konusu kişilerin haklarında herhangi bir idari, adli ya da icra takibi yapılmayacak.

65 yaş aylığında kapsam genişletildi. Yeni düzenlemeyle 1.2 milyon olan 'engelli ve muhtaç aylığı' alanların sayısı 1.5 milyona çıkacak. Muhtaçlık aylığı almak için sınır da 119.62 liradan 233 liraya yükseltildi. Meclis Genel Kurulu'nda Torba Yasa Teklifi üzerindeki görüşmeler devam ederken pakete muhtaç aylığıyla ilgili yeni düzenlemeler eklendi. AK Parti, CHP ve BDP'nin önergesi ve MHP'nin desteğiyle yasa teklifine eklenen düzenleme, hem aylık alanların sayısını hem de sınırını artırılacak. Buna göre kişi başı yerine hane bazlı gelir hesaplaması sistemi getirilecek. Mevcut sisteme göre 65 yaş aylığı almak isteyen bir kişinin 119.62 liradan fazla gelirinin olmaması gerekirken yeni düzenlemeyle bu rakam 233 liraya yükseltildi. 1.2 milyon olan engelli ve muhtaç aylığı alan kişi sayısının da 1.5 milyona çıkması öngörülüyor.

SAĞLIK HARCAMASI DEVLETTEN

Genel Kurul'da kabul edilen bir başka önergeyle de 18 yaş altı engelli aylığı alan kişiler için önemli bir değişikliğe gidildi. Buna göre 18 yaş altı engelli aylığından yararlananlar genel sağlık sigortası kapsamına alındı. Bu kişilerin her türlü sağlık giderleri devlet karşılayacak. Mevcut sisteme göre 18 yaş altı engelli aylığı alan kişilerin sağlık sigortasından faydalanabilmeleri için gelir testi yaptırıp yeşil kart almaları gerekiyordu.

PARA CEZALARI SİLİNECEK

Teklife eklenen bir başka maddeyle de kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar, 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesizlere, yersiz ya da fazla ödenmiş aylıklar nedeniyle çıkarılan borç ve para cezaları ile bunlara ilişkin faizler silinecek. Söz konusu kişilerin haklarında herhangi bir idari, adli ya da icra takibi yapılmayacak.

Teklife eklenen diğer değişiklikler ise şöyle:

-18 yaş üstünde olan, başkasının yardımı olmaksızın hayatını sürdüremeyecek şekilde engelli olduklarını raporla kanıtlayan, geliri bulunmayan kişilere 4860 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanacak. Hesaplamaya göre bu kişilere 359 lira ödeme yapılacak.

-18 yaşını tamamlamış engellilerden, talep etmesine rağmen, Türkiye İş Kurumu'nca işe yerleştirilememiş olanlar için de 3240 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanacak. Bu rakam da 240 lira civarında olacak.

-Engeli olan yakınlarının bakımını üstlenenlerden, geliri, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık tutarın asgari ücretin üçte 1'inden daha az olanlara, 3240 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımıyla bulunacak tutarda aylık bağlanacak. Bu rakam da yine 240 lira civarında olacak.

-Engelliye her ay 359 lira ödenecek